weterynarz radzymin leptospiroza

Smaller Default Larger

Leptospiroza

Tyfus psi - choroba Stuttgarcka – przyczyną są bakterie- krętki: Leptospira icterohaemorrhagiae i L. canicola. Wyróżniamy trzy postacie: jelitowo - żołądkowa - początkowo temp. podnosi się do 40°C, po czym wraca do normy, można zaobserwować osowienie, brak apetytu, wymioty, biegunka (może być z  krwią), drżenia mięśni, przemijająca sztywność tylnych kończyn, bóle mięśniowe, przekrwienie spojówek, zapalenie migdałków i błony śluzowej nosa, język może mieć brązowe zabarwieni, zażółcenie błon śluzowych, nerkowa - zapalenie nerek, osowiałość, brak apetytu, niemiły zapach z pyska, martwica końca języka, wymioty z krwią, mocznica /może przybierać postać przewlekłą/, posocznicowa - wysoka gorączka, objawy jak przy postaci jelitowo - żołądkowej i nerkowej, wybroczyny na błonach śluzowych jamy ustnej i zwłaszcza w dolnych partiach ciała, krwawienie z dziąseł, uszkodzenie mięśnia sercowego, duszność, sinica, zażółcenie błon śluzowych; śmierć następuje po 5 - 7 dniach.

Diagnostyka tej choroby polega na badaniu bakteriologicznym krwi i moczu a pomocniczo odczyn aglutynacji surowicy.

Źródłem zakażenia jest przede wszystkim teren skażony moczem osobników chorych, a najczęściej woda stojąca np. w kałużach, gdzie krętki mogą dość długo przebywać w stanie żywym.

Choroba jest zoonozą, więc istnieje ryzyko przeniesienia zakażenia ze zwierzęcia na człowieka. Leczenie polega na stosowaniu odpowiednich antybiotyków.